Om Aarhus2Star Race

Pokalen

Aarhus Sejlklub udsætter historisk pokal til vinderen af Aarhus Two Star Race. Aarhus Sejlklub har besluttet at udsætte et af klubbens klenodier som vandrepræmie for kølbådenes overaltsejr ved Aarhus Two Star Race. Det drejer sig om en sølvpokal fra 1886, som er et af klubbens arvestykker. Mon ikke det er det ældste kapsejladstrofæ der stadig kan sejles om i Danmark?

kilde:minbaad.dk

Aktivt kapsejladstrofæ er fra 1866

Pokalen er i sikre hænder på Aarhus Bymuseum.
Når der sejles Aarhus2Star så har trofæet der sejles om en bemærkelsesværdig historie – og måske som det ældste, danske trofæ der stadig kan erhverves i sejlsport.

af Troels Lykke

Troæet i Aarhus2Star drejer sig om ikke mindre end ”Damernes Ærespræmie” der siden 1866 har været udsat som præmie ved utallige kapsejladser på Aarhus Bugten og heldigvis aldrig er blevet vundet til ejendom af udebys sejlere.

Derfor er den stadig at finde blandt de mange øvrige fine trofæer som sejlklubberne i Aarhus har i deres besiddelse og det er der mange der er glade for i Aarhus – ikke mindst Aarhus Bymuseum,  der på pokalen kan finde og læse meget lokalhistorie.

Og det er ikke kun om sejlklubberne og kapsejlads i Aarhus, men også om ”byens førende mænd” der tilsyneladende også dengang dyrkede den ædle sport.

Holger Rodkjær vandt den i 1909

Et eksempel er en vis Holger Rodkjær – på pokalen kan man læse, at han vandt den i 1909 til en kapsejlads der var arrangeret af Aarhus Sejlklub i samarbejde med Kongelig Dansk Yachtklub.

Det specielle ved netop dét år, var at Aarhus afviklede den omfattende ”Landsudstilling” – noget der i dag nærmest ville svare til en ”Verdensudstilling” – og som virkelig satte Aarhus på verdenskortet og medvirkede til at flytte den fra en status som stille provinsby til pulserende verdensby.

Hr Rodkjær var én af initiativtagerne til Landsudstillingen, tilsyneladende også aktiv kapsejler og deltog sikkert livligt i den efterfølgende “Gallafest for Yachtsmen”, der blev afviklet i Fregatten Jylland, der var blevet sejlet til Aarhus i dagens anledning.

I vores tid uddeles ”Damernes ærespræmie” til vindende overalt båd ved Aarhus2Star, som jo er en kapsejlads for to personer fra Aarhus rundt Samsø og tilbage – med overnatning og gallafest i Ballen.

Et nyt koncept af en gammel kapsejlads og så fra slutningen af det 19. Århundrede, hvor der i mange år blev sejlet Samsø Rundt, dog helt ud omkring Sjællands Rev – men så ”slap” man altså også for festen i Ballen og de efterfølgende ubehageligheder det kan give på turen hjem.

For kostbar til at have hjemme

Vinderen af ”Damernes Ærespræmie” får dog ikke længere muligheden for at have den stående på kaminen – dertil er den efterhånden for kostbar – han må nøjes med at blive fotografisk foreviget med pokalen og få sit navn indgraveret på en vinderplakette, der udstilles på Aarhus Bymuseum sammen med pokalen til ”evig tid”.

“Hvem ved, om 100 år, måske man vil bemærke et af vindernavnen på plaketten og glædes over endnu en af landet store sønner, der også gjorde sig i sejlsporten,” lyder det fra Thomas Capitani fra Sailing-Aarhus.